Wat laat je liggen

Dakisolatie: meer comfort en bespaar flink! 

Dakisolatie verhoogt je wooncomfort en tegelijkertijd kan je er flink mee besparen. Het helpt namelijk om ‘s winters de warmte binnen te houden, maar ook in de zomer blijft uw zolder koeler. Dakisolatie draagt dus bij aan je wooncomfort en helpt je om op je energierekening te besparen, óók als je de zolder niet verwarmt. Een dak kan zowel van binnen als van buiten geïsoleerd worden.

Wat is dakisolatie? 

Door dakisolatie toe te passen gaat er minder warmte verloren, stook je minder en zo draag je ook nog eens bij aan het milieu. Als je minder stookt scheelt dit namelijk weer aan gas en CO2-uitstoot.

Bij dakisolatie wordt er aan de binnen- of buitenkant van je dak isolatiemateriaal geplaatst. Dit is zowel bij platte als schuine daken mogelijk. 
Bij isolatie aan de binnenzijde wordt een laag isolatiemateriaal aan de binnenkant tegen het dakbeschot geplaatst. Hier zijn verschillende isolatiematerialen voor. Het is belangrijk dat je het juiste materiaal voor jouw dak kiest om hier een zo hoog mogelijk rendement uit te halen.

Meer dan 80% van alle woningen in Nederland hebben al een geïsoleerd dak, maar dit is vaak onvoldoende of niet goed gedaan. Het is zeker de moeite waard om een matig geïsoleerd dak, beter te gaan isoleren. Het dak is één van de grootste energieverspillers en daarom juist een mooie maatregel om toe te passen. 

Hoge besparingen dankzij dakisolatie

Dakisolatie levert van alle verbeteringen aan je huis de meeste energiebesparing op: jaarlijks 1.000 m3 gas bij een gemiddelde eengezinswoning met verwarmde zolder.

Dakisolatie (Rc = 4)Kosten uitbesteden (euro)Kosten zelf doen (euro)Besparing euro per jaarBesparing gas per jaar
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder)5.2001.100700 euro1000 m3
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder)2.900*1100*370 euro550 m3
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder)1.100500380 euro550 m3
Isoleren plat dak**3.7001700600 euro850 m3

*) Het gaat hier om een onverwarmde zolder die gebruikt wordt als opbergruimte; het isolatiemateriaal wordt zonder afwerking aangebracht.
**) Extra kosten voor isoleren plat dak als de dakbedekking toch al vervangen moet worden. De kosten voor vervanging van de dakbedekking zitten hier niet bij in.

Deze bedragen gelden voor een gemiddelde eengezinswoning (met 76 m2 dakoppervlak, 52 m2 zoldervloer oppervlak, 57 m2 plat dak) met een hr-combiketel en een gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) van 16 graden bij verwarmde zolder, of 12 graden bij onverwarmde zolder; en bij een gasprijs van 67 cent per m3 (prijspeil 2018).*

Bron: milieucentraal