Wat laat je liggen

Zonnepanelen: van zonlicht naar groene stroom

De zon is een onuitputbare bron van schone energie. Zonnepanelen zetten zonlicht om in schone, duurzame en bruikbare elektriciteit. Wil jij weten of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak en of je dus schone energie kunt opwekken? Vul dan vrijblijvend een advies op maat in. Dit advies laat je ook zien hoeveel je per jaar kan besparen.

Hoe werken zonnepanelen?

We kunnen er tegenwoordig bijna niet meer omheen, overal zien we zonnepanelen. Dat is niet gek, want deze duurzame elektriciteitsbron is een van de meest rendabele manieren om uw eigen energie op te wekken. Er wordt gebruik gemaakt van een onuitputtelijke energiebron: de zon!
Zodra de zonnestroom installatie op je dak is aangebracht, begin je meteen met het opwekken van je eigen stroom. En daarmee begint ook meteen je voordeel! 

Een zonnepaneel bestaat uit tientallen zonnecellen van laagjes silicium. Het hoofdbestanddeel van silicium bestaat uit zand. Zodra de zon op deze kleine elektroden schijnt ontstaat er een elektrische spanning in de zonnecel.
Voor het omzetten van deze stroom om het te kunnen gebruiken is een omvormer nodig. De elektriciteit wordt door de omvormer omgezet in wisselstroom. Dit is de stroom die je kunt gebruiken in je woning. Vervolgens wordt deze wisselstroom geleid naar de meterkast naar je apparaten. Zonnepanelen hebben niet per definitie zonlicht nodig om hun werk te doen. Ook op bewolkte dagen leveren zonnecellen elektriciteit.

Eerst gaat de leverancier na of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Afhankelijk van jouw situatie, wordt er een paneel en een type omvormer aangeraden. In dit advies wordt je persoonlijke energieverbruik meegenomen, maar bijvoorbeeld ook andere factoren zoals de schaduw op je dak.

 

Polykristallijne panelen hebben over het algemeen een lager vermogen dan monokristallijne panelen. Hierdoor is de opbrengst vaak lager, hier tegenover staat dat deze panelen zijn dan ook vaak wat goedkoper zijn.

Deze zwarte panelen zijn eigenlijk hetzelfde als de blauwe panelen, alleen zijn ze zwart geverfd. Ze leveren iets meer stroom op dan de blauwe panelen. De zwarte panelen zijn doorgaans ook iets duurder.
Vaak kiezen mensen voor zwarte panelen omdat men ze mooier vindt staan of beter bij het dak vinden passen. 

U kunt ook voor zwarte panelen van monokristallijn silicium kiezen. Monokristallijne panelen hebben een hoger vermogen. Hierdoor is de opbrengst ook hoger. Daarbij worden ze vaak gekozen omdat men ze mooier op het dak vindt staan.

Het voordeel van zonnepanelen

Hieronder staat een rekenvoorbeeld van 12 (polykristallijne) panelen. Hierbij wordt er uit gegaan van een gezin van 4 personen, en zij verbruiken gemiddeld 5.000 kWh per jaar. Het is gebaseerd op een schuin dak op het zuiden.

Aanschafprijs
(all-in prijs, inclusief montage & btw)

€4.500

Je ontvangt de btw terug

€781

Je betaalt een eenmalig forfait

€60

Netto systeemprijs

€3.839

Besparing per jaar

€562

Financieel rendement

14,6%

Hiermee wekt het gezin 60% van het eigen elektriciteitsverbruik op. De besparing per jaar is €562,-, dat is een bedrag dat anders direct naar het energiebedrijf zou zijn gegaan, terwijl je dit ook jaarlijks kunt besparen! Op deze manier verdient je de investering dus terug. 

Wil je weten of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en wat het voor u zou kosten om zonnepanelen te plaatsen? Klik dan hieronder om een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Nog meer voordeel, vraag de btw terug! 

Eén van de voordelen is dat je op je zonnepanelen de BTW terug kunt vragen. Dit klinkt ingewikkelder dan het eigenlijk is. Klik hier om te lezen hoe je dit makkelijk kunt doen.