Wat laat je liggen

Zonnepanelen zonder eigen dak

Investeren in zonnepanelen kan ook zonder eigen dak. Handig als jouw dak niet geschikt is of je in een huurhuis woont. Of als je gewoon niet zo veel geld hebt. ‘Wat laat je liggen’ zet de mogelijkheden op een rij.

Geen eigen dak en tóch zonnepanelen?

Postcoderoos is een goed alternatief voor het plaatsen van zonnepanelen indien uw eigen dak niet beschikbaar is of niet geschikt is voor zonnepanelen. Het kan ook interessant zijn als u huurder bent, en nu al wilt beginnen in het opwekken van uw eigen energie.  Heeft u al zonnepanelen op uw dak liggen maar dekt dit niet uw totale stroomverbruik? Dan heeft u bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om extra panelen te kopen om dit zo aan te vullen.  In totaal mag de opbrengst zelfs 85% van uw verbruik dekken.


Doordat de installatie grootschalig is, zullen de installatiekosten en het instaptarief mogelijk lager zijn. Dit geeft ruimte om met een lager aantal panelen te beginnen.
Om mee te doen aan een postcoderoosproject, moet de installatie in uw, of in de aangrenzende postcodegebieden liggen. Indien er al een lokaal initiatief klaarligt, heeft u wellicht de mogelijkheid om u voor dit project in te schrijven. Zo kunt u middels een lokaal project, uw eigen duurzame energie opwekken, terwijl u ook nog een financieel voordeel opbouwt!

Wat houdt de postcoderoosregeling in?

Er zijn steeds meer organisaties en bedrijven die hun dak beschikbaar stellen voor het leggen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld de sportclub bij u om de hoek of de school aan het einde van de straat. Deze daken worden beschikbaar gesteld om collectieve zonnepanelen op te leggen, zodat de ruimte benut wordt voor het opwekken van energie. Zo krijgt u toch de mogelijkheid om zelf energie op te wekken zonder dat u uw eigen dak gebruikt. U kunt een project opzetten in de buurt (bijvoorbeeld met uw VVE) of meedoen met een bestaand project. Er wordt dan altijd een coöperatie gevormd met de deelnemers. 

De opgewekte energie wordt van uw verbruik afgetrokken. Daarbij kunt ook nog gebruik maken van de Regeling Verlaagd Tarief. De Postcoderoosregeling (ook wel Regeling Verlaagd Tarief genoemd), is een regeling waarbij leden van een coöperatie in aanmerking komen voor een korting op de energiebelasting. Door energie op te wekken, kunt u gebruik maken voor deze regeling. Op deze manier bespaart u op uw energierekening. Hoe hoger de energiebelasting, hoe groter uw voordeel.
Waarom wordt dit ook wel Postcoderoos genoemd? Alle deelnemende leden van de coöperatie moeten in het postcodegebied wonen waarin de productie-installatie ligt, plus de postcodegebieden die daar direct aan grenzen. Er ontstaat dus een soort ‘roos’ van postcodegebieden.