Wat laat je liggen

Een volledig elektrische warmtepomp óf een hybride

Als je woning optimaal geïsoleerd is heb je minder aardgas nodig om je woning warm te houden. Als u een warmtepomp laat installeren heeft u straks misschien wel helemaal geen aardgas meer nodig.
Heeft u nét een nieuwe cv-ketel, kies dan voor een hybride warmtepomp. De bestaande cv-ketel springt dan alleen bij wanneer dit nodig is.
Is je cv ketel aan vervanging toe, neem dan een volledig elektrische warmtepomp. Combineer de volledig elektrische warmtepomp met zonnepanelen op je dak voor een optimaal rendement op je investering. 

Hoe ziet een hybride warmtepomp er eigenlijk uit?

Naast de cv ketel wordt er een klein kastje met warmtewisselaar gemonteerd van ongeveer 30 x 30 x 60 cm. De buitenunit bestaat uit een kastje dat veel weg heeft van een airco. Deze unit haalt warmte uit de buitenlucht en kan gemonteerd worden op bijvoorbeeld een schuur, de buitenmuur of de garage. 

Wat kost het en wat bespaar ik?

Hieronder zie je de kosten en subsidie voor een hybride warmtepomp van 5 kW (dit is in de meeste woningen voldoende).

Hybride warmtepompPrijs (inclusief btw en installatie)Subsidie
zonder cv-ketel€ 3.600 tot € 4.600€ 1.500 tot € 1.800
met nieuwe cv-ketel€ 4.700 tot € 6.700€ 1.500 tot € 1.800

*Bron: Milieucentraal

Hoe werkt een volledige warmtepomp?

Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als jouw huis goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken (lagetemperatuur-verwarming).

Prijs en subsidie volledige warmtepomp

Er zijn twee soorten volledige warmtepompen. Eén variant gebruikt lucht als warmtebron, de andere haalt warmte uit de bodem (of het grondwater).

Volledige warmtepompPrijs (inclusief btw en installatie)*Subsidie
Bron lucht 3 tot 12 kW€ 6.500 tot € 14.000€ 1.300 tot € 2.500
Bron bodem 4 tot 16 kW€ 8.500 tot € 19.500€ 2.650 tot € 3.400

*In de hoogste prijs zit ook het aanleggen van een zwaardere stroomaansluiting en aanpassen van de groepenkast.
Bron: Milieucentraal