Wat laat je liggen

Energie besparen

Energie besparen in huis is makkelijk, als je maar weet waar je op moet letten. Door je huis te isoleren, blijft de warmte in huis. Door zonnepanelen te plaatsen wordt je zelf energieleverancier, van je eigen groene stroom. En via de advies tool ontvang je snelle bespaartips. Hiermee verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost. Check welke stappen jij allemaal kunt zetten!

Welke maatregelen kun jij treffen?

Bijna de helft van de totale energierekening bestaat uit verwarmingskosten, de gasrekening dus. Hier kan een bewoner nog veel winst behalen. Warm water is goed voor zo’n 10 procent van de energierekening, het meeste warm water wordt gebruikt voor het douchen. Alle apparaten en lampen in huis zorgen samen voor 35 procent van je energierekening. De vaste kosten voor je aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet zijn 8 procent van de energierekening.

Bespaar op de gasrekening

Veel woningen in Nederland zijn al voorzien van dubbel glas en dakisolatie, maar de buitenmuren en vloer zijn vaak nog niet geïsoleerd. Hier valt nog veel winst te behalen! Een paar tips voor het verder verduurzamen van jouw woning: 

Verbruik minder warm water

Vervang je huidige douchekop voor een waterbesparende douchekop. Je merkt waarschijnlijk geen verschil onder de douche, maar wél in je portemonnee. Kies er daarnaast voor om maximaal 5 minuten per keer te douchen, hierdoor kun je namelijk flink besparen. Gemiddeld staat de Nederlander 9 minuten onder de warme douche. 

Verminder je elektriciteitsverbruik 

Kies ervoor om je oude koelkast en andere huishoudelijke apparaten op tijd te vervangen. Moderne A+++-apparaten zijn veel zuiniger dan de apparaten van vroeger. Echte energieslurpers zijn de oude plasma tv’s, vervang deze zo snel mogelijk! Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.

Vloerisolatie 

Vloerisolatie maakt je huis een stuk comfortabeler. Het is makkelijker om de warmte in huis te houden en daarmee bespaar je energie. Wil jij ook van je koude voeten af? Lees dan hieronder verder.

Hoe check je of vloerisolatie mogelijk is?

Het meest belangrijke is dat de kruipruimte toegankelijk is, bijvoorbeeld middels een luik. Om een vorm van isolatie aan te brengen, moet de kruipruimte ook een hoogte hebben van minimaal 35cm. Voor PUR-vloerisolatie is minimaal 50 centimeter vereist.

Is je kruipruimte te laag, kun je die misschien (laten) uitgraven. Is er geen goede ingang naar kruipruimte, dan kun je een ingang (laten) maken. Kan dit allebei niet? Kies dan voor een andere manier om je vloer te isoleren.

Voor 1920 werden woningen doorgaans zonder spouw gebouwd. Pas vanaf 1920 kregen de meeste huizen wel een spouw. Deze werd toen echter nog niet geïsoleerd. Als jouw woning van na 1920 is, is de kans erg groot dat er een spouwmuur aanwezig is!

De reden is dat een spouw vochtproblemen in huis vermindert: de spouw voorkomt dat vocht van buiten naar binnen kan dringen. Vanaf 1975 werd bij steeds meer woningen bij de bouw al meteen spouwmuurisolatie toegepast. 

Bijna alle woningen die vanaf 1975 gebouwd zijn, hebben spouwmuurisolatie.

Je kan ook de dikte van je muren opmeten om te achterhalen of jouw woning een spouw heeft. Hierbij kan je het beste naar de voor- of achterdeur gaan en met een meetlat meten hoe dik de buitenmuur is. Is de afstand van de buitenkant tot de binnenzijde op zijn minst 24 centimeter? Dan heb je vrijwel zeker een spouwmuur. 
Als het minder is dan 24 centimeter is er waarschijnlijk geen spouwmuur aanwezig.

 

Soms is het ook aan het verband van de stenen te zien. Dat wil zeggen dat een halfsteense muur doorgaans wel een spouw heeft. 

Als u er op de muur alleen de strekking van de steen te zien is, zoals op het plaatje hierboven, is jouw muur halfsteens. Je ziet dan geen kop in het patroon van de stenen. 

Indien je wel vaak de kop van de steen ziet, kan dit aangeven dat er geen spouw aanwezig is. Het is dan niet mogelijk om van buitenaf te isoleren.

Spouwmuurisolatie

De meeste huizen hebben een muur die uit twee delen bestaat; de binnen- en de buitenmuur. Daartussen zit een ruimte van 3 tot 7 centimeter. Die kan opgevuld worden met isolatiemateriaal, ofwel spouwmuurisolatie. Daarna is de temperatuur van de binnenmuren aanzienlijk hoger; de muur voelt niet meer kil aan en straalt weinig tot geen kou meer af.

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor jouw woning?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. De kenmerken van jouw spouw bepalen welk isolatiemateriaal in jouw geval het meest geschikt is. Het is belangrijk dat je dit vooraf goed na laat kijken. In sommige gevallen is er zelfs de mogelijkheid om bij te isoleren indien er al een materiaal in zit. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim). Minder vaak gebruikt zijn PUR-schuim en UF-schuim.

Hoe kom je erachter of jouw woning spouwmuren heeft? Hier links geven wij enkele tips. 

Dakisolatie: wat is het voordeel?

Met dakisolatie wordt bedoeld dat er aan de binnen – of buitenkant van je dak isolatiemateriaal wordt geplaatst, dit kan zowel bij platte, als schuine daken gebeuren. 

Met dakisolatie houd je ’s winters de warmte binnenshuis, waardoor je minder hoeft te stoken. In de zomer voorkom je dat warmte binnenkomt en is het huis een stuk koeler.  Je investeert in een duurzame woning en verdient je investering in zo’n 7 jaar terug.

Dubbel glas, HR++ glas of triple glas

HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in huis en je energierekening gaat omlaag. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple (driedubbel) glas. Wil je alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ of triple glas.

Met HR++ glas bedoelt Milieu Centraal HR++ dubbel glas met 2 isolatielagen. Triple glas heeft 3 isolatielagen en wordt ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd.

 

Zonnepanelen

Steeds meer Nederlandse daken zijn voorzien van zonnepanelen. De reden hiervoor is dat ze steeds voordeliger worden en daarnaast gebruik maken van een onuitputtelijke (energie)bron: de zon. Hierdoor zijn zij een stuk milieubewuster dan de fossiele brandstoffen.

Deze duurzame elektriciteitsbron levert u veel meer rendement op dan geld op een spaarrekening. Maar hoe hoog is het rendement bij een gemiddeld systeem en welke aanschaf prijs staat hier tegenover? Lees hier verder om er meer over te weten te komen.

Windenergie

Windenergie heeft het grote voordeel dat het groene stroom levert. De opwekking wordt mogelijk gemaakt door een onuitputtelijk bron: wind!

Windenergie wordt opgewekt zonder dat hier vervuiling bij vrij komt kijken en zonder dat er grondstoffen worden gebruikt. 
Dat wil zeggen, nadat de bouw van de windmolen is voltooid. Maar de CO2 die vrijkomt tijdens de bouw en het onderhoud van de molen is nihil vergeleken bij de opbrengst van groene stroom die de windmolen oplevert.Wist u dat een windmolen tijdens zijn levensduur wel tot 80x zoveel energie levert dan wordt verbruikt tijdens de bouw van de molen?

Postcoderoos

Wist u dat het ook mogelijk is om zonnepanelen aan te schaffen als u geen eigen dak heeft om de panelen op te installeren?

Zo zijn er steeds meer projecten en initatieven in Postcoderoos. Hierbij stellen bedrijven, organisaties en bijvoorbeeld scholen of lokale sportclubs hun daken of grond beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen. Indien zo’n project binnen uw postcode valt, kunt u hier ook aan mee doen!

 

Warmtepomp

Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 35 tot 50 procent. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all electric maken.

Lees hier rechts 

Een volledige warmtepomp is net zo groot als een hoge koelkast, dat komt vooral door het grote voorraadvat voor warm water. Er zijn modellen die je buiten tegen de muur kunt zetten, zodat je binnen geen ruimte verliest. Je verliest dan wel iets meer warmte.

Lage temperatuur-verwarming is comfortabel maar werkt trager dan gewone verwarming: je huis warmt minder snel op. Daarom is het verstandig om ’s nachts en als je weg bent de thermostaat niet, of hooguit 1 of 2 graden, lager te zetten. Dit kost weinig energie: doordat je huis goed geïsoleerd is, houdt het de warmte goed vast. Lees verder op lage temperatuurverwarming.

Houd in de gaten hoeveel stroom de warmtepomp verbruikt en of dit overeenkomst met de inschatting. Dit kun je makkelijk doen met een simpele meetstekker tussen het stopcontact en de warmtepomp, of met een energieverbruiksmanager met een tussenstekker.

In sommige gemeenten zijn er plannen om hele woonwijken van het aardgas af te koppelen. In een deel van die wijken komt er misschien een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente welke plannen er voor jouw wijk zijn, en op welke termijn. Het is zonde om nu een warmtepomp te kopen als je over een aantal jaar op een warmtenet wordt aangesloten.