Wat laat je liggen

Glasisolatie: minder tocht, geen condens én een lagere energierekening

Is de staat van je kozijnen slecht óf wil je onderhoudsvrije kozijnen? Plaats dan gelijk tripleglas met kierdichting voor de optimale isolatie. Als u de huidige kozijnen wilt behouden, kies dan voor HR(++) isolatieglas. De grootste kosten zitten in arbeid dus wij raden u sterk aan om meteen voor HR(++) glas te gaan in plaats van dubbelglas. 

Ben je er niet aan toe om je ruiten volledig te vervangen? Dan is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor isolerend raamfolie. Dit heeft wel een lagere isolatiewaarde dan HR of tripleglas. 

Welk glas is het beste voor mij?

Als je de kozijnen wilt vervangen kan je het beste gelijk kiezen voor triple glas. De meerprijs voor triple glas in verhouding tot ander glas verdient zich snel terug op je energierekening. Als je de huidige kozijnen wilt behouden kan je het beste kiezen voor HR ++-glas. Het verschil tussen HR + en ++ is erg klein. 

In heel veel gevallen is het niet mogelijk om triple glas plaatsen in je huidige kozijnen omdat het glas simpelweg te dik is voor de kozijnen. De glaszetter kan beslissen welke optie het beste is in jouw situatie. Het is raadzaam om per gevel hetzelfde type glas te gebruiken. Als je in één gevelzijde meerdere types glas laat plaatsen, is het mogelijk dat er een klein kleurverschil kan worden waargenomen. 

Het verschil tussen normaal dubbelglas (ook wel thermopane genoemd) en HR isolatieglas is voor het oog moeilijk waar te nemen. Bij normaal dubbelglas is de spouw gevuld met lucht. Bij HR glas is het lucht vervangen voor een edelgas (vaak Argon) en dit maakt juist het verschil.  Het edelgas zorgt namelijk voor een hogere isolatiewaarde.  We spreken over HR++-glas als de spouw tussen de 2 glasbladen minimaal 13 mm is. 

Wanneer is het raadzaam op mijn glas te vervangen?

Indien je nog enkelglas in je woning hebt, adviseren we je om dit direct te laten vervangen door HR-glas of door tripleglas, óók als je deze ruimtes zelden verwarmt. Als je al dubbelglas hebt is het raadzaam om deze ruiten in ieder geval te vervangen in de vertrekken die je regelmatig verwarmt. Ruiten die lek zijn hebben een zeer slechte isolatiewaarde en brengen ook vochtproblemen met zich mee. Vervang deze dan ook meteen! Je herkent een ruit die lek aan condens dat tussen de glasbladen optreedt. 

HR++-glas in bestaande kozijnen

Niet alleen bespaar je veel energie met HR glas of tripleglas , je zorgt tevens voor een stuk comfortabeler gevoel in je woning. Beide opties zorgen er namelijk ook voor dat je beter geïsoleerd bent tegen geluidsoverlast én het heeft een inbraakwerende werking. Los van deze voordelen kun je hier onder terugvinden wat de besparing op je energierekening per jaar kan zijn:

 KostenJe bespaart elk jaar (vergeleken met enkel glas)Je bespaart elk jaar (vergeleken met dubbel glas)
Tussenwoning€ 3.100€ 250€ 110
Hoekwoning/ 2-1 kap€ 3.500€ 290€ 120
Vrijstaand huis€ 4.600€ 380€ 160

Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 67 cent per m3 (prijspeil 2018)
*Bron: MilieucentraalIndien je no