Windenergie en molens
De wind is een onuitputtelijke bron van schone energie. Windmolens zorgen ervoor dat deze duurzame energie omgezet kan worden naar stroom. De CO2-uitstoot bij windenergie is 50 keer lager dan die van ‘grijze’ stroom.
Hoe werkt een windmolen?
Windenergie kun je opwekken door gebruik te maken van windturbines, deze turbines ook wel windmolens genoemd, zijn altijd aangesloten op het elektriciteitsnet. Een windmolen bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de draaiende rotor met de rotorbladen, de gondel en de mast (zie afbeelding).
De wind zorgt ervoor dat de rotorbladen gaan draaien; een naaf (of as) brengt die beweging via tandwielen over op een elektriciteitsgenerator die in de gondel zit. Windmolens zijn heel hoog, hierdoor kunnen de rotorbladen veel wind vangen. Het voordeel hiervan is dat de wind op deze hoogte harder en gelijkmatiger waait en er is geen invloed van huizen, bomen en andere obstakels.
Het voordeel van windenergie is dat het nooit op raakt, er zal altijd wind zijn. Daarom zijn windmolens een mooie bron voor het opwekken en leveren van schone energie. Er zijn twee manieren om gebruik te maken van deze schone vorm van elektriciteit:
- Je kunt een contract afsluiten bij een energiemaatschappij
- Of je koopt een stukje windmolen
Wat de beste keuze is, is volledig afhankelijk van jouw wensen en behoefte. Op Milieucentraal kunt u meer lezen over de mogelijkheden.
Hoe kun jij meehelpen aan meer windenergie?
Naast het feit dat windenergie beter is voor het milieu en het schone energie is uit een onuitputtelijke bron, brengt windenergie ook financiële voordelen met zich mee. Ook jij kunt ervoor zorgen dat er meer windmolens, dus groene stroom in Nederland komen.
Wil je dat er meer windenergie komt? Word dan mede-eigenaar van een windmolen of koop een aandeel in een windmolenpark op zee. Lees meer over Winddelen.
Kies voor groene stroom van de wind. Kijk in de Groenestroomchecker welke energiebedrijven windstroom uit Nederland aanbieden.
- Zijn er plannen voor windmolens in jouw buurt? Doe dan actief mee aan de inspraakprocedure en help mee aan een goed geplaatste windturbine. Soms kun je als omwonende meedelen in de opbrengst van de windmolen in jouw buurt.